Kari Kinnaslampi juhlii Viulunsoittajan tahdissa

Kivinokan kesäteatterin johtaja Kari Kinnaslampi viettää tuplajuhlia Viulunsoittaja katolla -näytelmän parissa. Kesäteatterilla alkaa jo neljäs kesä Kivinokassa.

Kesäteatterinne toimi ennen Taivallahdella. Olette Kivinokassa nyt neljättä kesää. Millaiset kokemukset täältä on?

Onhan tämä huomattavasti parempi ja rauhallisempi paikka kuin Taivallahdessa, jossa aikaisemmin oltiin. Siellä pelattiin vieressä lentopalloa ja autot ajoivat läheltä. Oli onni onnettomuudessa, että saimme sieltä häädön, kun sinne suunniteltiin hotellirakentamista. 

Sitten saimme paikan täältä Kivinokasta. Tämä oli aika pajuikkoa ja kosteikkoa, ja mietimme, että mitä tästä tulee. Tämä oli kuitenkin luonnonkaunis paikka ja ryhdyimme rakentamaan teatteria tyhjästä. Nyt meillä on noin 300 hengen katsomo ja anniskelualue. Joka kesä yhä useampi ihminen tuntuu löytävän paikalle.

Ensimmäisenä kesänä jouduitte pienen kohun keskelle. Mitä siinä tapahtui?

Esitimme Uppo-nallea. Koronavastaiset ihmiset hyökkäsivät minua vastaan ja sanoivat, että usutan ihmisiä antamaan lapsilleen koronarokotteita. Se oli aika kauheaa aikaa. Esitykset kuitenkin meni kivasti. Sen jälkeen koko Suomi tiesi, missä on Kivinokan kesäteatteri. Rovaniemeltä saakka tultiin katsomaan esitystä. Ruotsin tv teki haastattelun. 

Tämän kesän pääesityksenä nähdään Viulunsoittaja katolla. Miten se valikoitui?

Suoraan sanottuna se valikoitui itsekkäistä syistä. Ohjasin Viulunsoittaja katolla -musikaalin Tornion kesäteatteriin vuonna 1991. Ajattelin silloin, että kun täytän 60 vuotta, haluan tehdä Tevjen roolin. Nyt täytin maaliskuussa 60 vuotta. Minulla on myös 40-vuotistaiteilijajuhla ja vietän juhlaa tällä Tevjen roolilla. Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä tätä työtä näin pitkään.

Ongelma oli, että mistä löytyy naispääosa, joka osaa näytellä ja laulaa. Sitten löysin siihen roolin Hanna Kinnusen, joka keväällä voitti Tähdet tähdet -kilpailun. 

Viulunsoittaja katolla kertoo Ukrainan juutalaisesta perheestä. Näytelmä on siis edelleen ajankohtainen.

Näytelmän perhe asuu ukrainalaisessa kylässä, joten tarina on sikäli ajankohtainen. Venäläiset tässä näytelmässä ovat pahiksia, jälleen kerran. Olisi ihanaa elää maailmassa, jossa venäläiset eivät olisi pahiksia. Se maa on täynnä upeaa kulttuuria, kirjallisuutta ja rakennuksia. Heillä olisi varaa olla rauhaa rakastava ja ihana kansa. Elämme tällä planeetalla kovin lyhyen ajan, joten miten voi olla niin vaikeaa elää sovussa keskenämme.

Mutta korostan, että teatterimme ei ole poliittinen. Näytelmä on kunnianosoitus menneille sukupolville.

Viulunsoittaja katolla Kivinokan kesäteatterissa 28.6.-31.8.2024. Lue lisää teatterin kotisivuilta.

Teksti ja kuva: Pauli Jokinen   

Kommentit