Anu Suoranta: Puomi- ja vessakeskustelut hymyilyttävät yhä

Anu Suoranta (kuvassa oikealla) on vetänyt Kivinokassa kokouksia kymmenisen vuotta. Hänen vieressään kokouksen sihteeri Annu Ahonen.

Anu Suoranta on toiminut lukuisia kertoja Kivinokkalaiset ry:n kevät- ja syyskokousten puheenjohtajana. Hän on saanut kiitosta jämäkästä ja määrätietoisesta otteestaan.

Muistatko ensimmäinen kerran, kun oli vetämässä kokousta Kivinokassa. Milloin se oli ja millainen kokous oli?

En muista tarkalleen, mutta veikkaan, että lähes 10 vuotta sitten. Muistan, että alkuvuosina käytin aika paljonkin aikaa siihen, että sain osalle osallistujista varman tunteen siitä, että puheenvuoroja kyllä saa pyytämällä ja kaikkia kohdellaan tasapuolisesti. 

Muistan, että osa osallistujista puhui todella pitkään ja mistä tahansa asiasta. Asiat itsessään olivat toki usein tärkeitäkin, mutta ne eivät olleet kokouksen päätettävissä. 

Mutta askel askeleelta, luottamusta ja kokouskulttuuria on yhdessä kehitetty. Luottamus siihen, että puheenvuoron saa on vuosikymmenessä muuttanut kokoukset jäsentyneemmiksi. Pääasiassa nykyään pysytään siinä asiassa, mikä on kyseessä ja puheenvuorot ovat järjellisen mittaisia.   

Millaista on vetää Kivinokkalaiset ry:n kokouksia?

Ensimmäisenä tulee mieleen, että kylmää. Lavalla, säästä riippumatta on aina viimainen tuuli. Pääasiassa kokousten vetäminen on suorastaan mukavaa. Istuva saaritoimikunta valmistelee kerta kerralta paremmin kokoukset ja kokouksissa voidaan keskittyä päättämään tiedon pohjalta. Esimerkiksi tänä vuonna ennen kevätkokousta oli saunainfo, jossa tietoa mitä ilmeisimmin sai riittävästi. Itse päätöskokouksessa piti puheenjohtajan roolissa suorastaan hieman kannustaa, jotta saatiin saunasta keskustelu jalalle.   

Onko jokin kokous jäänyt sinulle erityisesti mieleen?

Ei ehkä kokousta, mutta toistuvat teemat ja aika ajoin kovasti korkealentoiset argumentit eri asioiden suhteen. Ehdoton ajassa kestävä hittiteema on ollut puomi. Siitä on riittänyt tunteikasta puhuntaa vuodesta toiseen. 

Yksittäisenä korkealentoisena ajatuksenliitona muistan hymyilleeni kesämaja-alueiden yhdistymiseen liittyneelle vessakeskustelulle. Keskustelun tuoksinassa esitettiin vankalla puhunnalla, että Kivinokkalaiset ry:n ja silloisen JHL:n alueen kesämajalaisten vessakulttuurit ovat toisistaan kovasti poikkeavia. Tämä hymyilyttää yhä.  

Millainen tausta sinulla on yhdistystoiminnassa, eli millainen kokemus sinulla on kokousten vetämisestä?

Olen elänyt ja hengittänyt järjestöjä. Taustaa on muun muassa TUL:n, poliittisen vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen järjestöistä. Kaikenlaisia kokouksia on tullut vedettyä ja vielä enemmän osallistuttua. 

Arvostan sitä, että kokouksessa tehdään sitä, mitä kokouksessa on esityslistan laatija ajatellut. Mutta aina toki pikkuinen ripaus anarkismia sopii kokouksiin, koska luovimmat ratkaisut saattavat syntyä kokousosallistujilta suunnittelematta ja yllättäen. 

Teksti: Pauli Jokinen

Kommentit