Mökki kevätkuntoon - 10 vinkkiä


Kevään tullen päästään taas mökkeilemään ja aurinkoisina viikonloppuina mökeillä käy kova kuhina. Tässä 10 vinkkiä keväälle: 

1. Katto kuntoon

Katolta kannattaa putsata sammaleet pois, se pidentää katon ikää. Mahdolliset vuotokohdat kannattaa tarkistaa. Varmista myös tikkaiden kunto ennen kuin nouset katolle. Ja aina on syytä jonkun toinen mukana mökillä, kun katolle kiipeät. Vahinkoja voi aina sattua. 

2. Rännien puhdistus

Katon lisäksi rännien kunto on hyvä tarkastaa. Tyhjennä rännit lehdistä ja tarkista rännien kiinnitykset.

3. Pihat kuntoon

Lehdet voi haravoida, jos niitä on kerääntynyt paljon. Talven jäljiltä piha saattaa olla täynnä puista pudonneita risuja ja jopa kaatuneita puita. Jos isoja puita on kaatunut, niistä kannattaa olla yhteydessä kaupunkiin. 

4. Terassin reunat puhtaaksi

Terassin reunaan saattaa kasvaa sammalta, ruohoa ja muuta kasvillisuutta. Ne poistamalla terassin käyttöikä pitenee.

5. Lämmitä kamiinaa varovasti

Kun ensimmäistä kertaa talven jälkeen lämmität kamiinaa, ei kannata heti lyödä pesää täyteen puita, ettei hormi vahingoitu. Lämmitä ensin pikkuhiljaa ja varovasti. Muista nuohous!

6. Petivaatteiden tuuletus

Jos mökissä on talven ajan ollut petivaatteita, patjoja, pöytäliinoja ja vaatteita, niin kaikki kannattaa tuulettaa hyvin kevään tullen. Näin niistä saa tunkkaisen talven hajun pois.

7. Uudet patterit 

Jos mökissäsi on palovaroitin tai häkävaroitin, niiden patterit on syytä vaihtaa aina kevään tullen. 

8. Kaasuletkujen kunto

Jos mökissäsi on kaasulla toimivia laitteita, kuten jääkaappi tai liesi, niin kaasuletkujen kunto kannattaa tarkistaa heti keväällä. On ikävää viettää ensimmäinen viikonloppu mökillä ja huomata vasta silloin, että letkut ovat hapertuneet rikki.

9. Hiiret

Etenkin vanhemmissa mökeissä hiiret ovat yleisiä vieraita. Niiden jätökset kannattaa siivota hyvin talven jälkeen. Muutenkin lattioiden ja ikkunoiden pesu kuuluu monilla mökeillä kevätrutiineihin.

10 Grilli puhtaaksi

Grillin puhdistus on kenties se kaikkein tärkein juttu ja varmin kevään merkki. Grilliä pääsee pesemään heti, kun kesävedet avautuvat.

Kommentit